Eden najbolj znanih naravnih načinov barvanja velikonočnih pirhov je vsekakor barvanje s čebulnimi olupki. Postopka se lotimo tako, da na vsako jajce položimo poljubno število listkov, trav ali cvetov ter ga ovijemo s kosom najlona. Najlon tesno zavežemo z vozlom ali uporabimo vrvico, da rastlinje ostane na svojem mestu.
Ideja: namesto rastlinja lahko uporabite tudi elastike ali vzorce iz papirja.
Ko imamo jajčka pripravljena, čebulne olupke stresemo v lonec in jih prelijemo s hladno vodo. S količino vode ne pretiravajmo, ker bodo jajca izpodrinila vodo in je bo v loncu hitro preveč. Zato raje dodatno vodo dolijemo, ko bodo jajca že v posodi. Počakajmo, da voda zavre in pustimo kuhati približno 15 minut. Dlje, ko bo voda vrela, bolj temno rjava bodo jajčka.
Če želite, da so vaši pirhi tudi drugih barv, lahko v kuhinji najdete marsikaj uporabnega. Za moder odtenek bo prišel prav sok borovnic, za rdečo barvo rdeča pesa, za zelen odtenek listi špinače, rumeno barvo pa boste dosegli s kurkumo ali žafranom. V vseh primerih je postopek enak kot pri čebulnih olupkih.
Naravne barve za pirhe morda niso tako intenzivne kot umetne, vsekakor pa dajejo večji občutek domačnosti in so bolj zdrave za nas in okolje.
Za pripravo potrebujemo:
surova jajca, hladna voda, 3-5 polnih pesti čebulnih olupkov, nekaj kosov najlonskih nogavic, listje, trava, cvetovi …