Barvanje pirhov in čas prazničnih jedi sta tik pred vrati. Ena najbolj značilnih velikonočnih jedi je seveda potica in brez nje si praznikov preprosto ne moremo predstavljati. Čeprav veliko ljudem prva na misel pade potica z orehovim nadevom, Slovenci poznamo veliko vrst potic. Ena bolj posebnih (in najbolj slastnih) je makova potica, zato predlagamo, da z njo letos presenetite svoje domače.
Za slastno makovo potico najprej pripravimo testo. V manjši posodici nadrobimo kvas, ki mu dodamo žličko sladkorja in 0,5 dl mlačnega mleka ali vode. Premešamo, postavimo na toplo in počakamo, da na vrhu zmesi nastane pena. V večjo posodo stresemo moko, v sredini napredimo luknjico in vanjo zlijemo zmes s kvasom. Dodamo še malo soli, predhodno stopljeno (in ohlajeno) maslo, sladkor, eno jajce, en rumenjak, mleko in tri žličke ruma. Vse sestavine dobro zgnetemo, da nastane gladko testo. Testo pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhaja. Paziti moramo, da je testo na toplem in da v prostoru ni prepiha, saj bo testo le tako uspešno vzhajalo. Čez približno 45 minut, testo znova pregnetemo in pustimo, da približno pol ure še malo vzhaja.
Namig: Za tiste, ki imate aparat za peko kruha (kruhomat), lahko testo pripravite kar v njem. V posodo kruhomata zlijemo najprej mokre sestavine in na koncu dodamo moko in nadrobljen kvas. Nastavimo na program za testo in počakamo, da se testo v kruhomatu zmesi in tudi vzhaja. Gnetenje testa in vzhajanje v kruhomatu bo trajalo približno 2 uri.
Medtem ko čakamo, da testo počasi vzhaja, pripravimo nadev. V posodi najprej zavremo mleko in sladko smetano, ki jima dodamo še maslo, da se raztopi. Nato dodamo mleti Spovano mak, 1 vanilijev sladkor, 80 g sladkorja ter ščepec limonine lupinice. Zmes ob stalnem mešanju kuhamo približno 5 do 10 minut in nato pustimo, da se ohladi. Za zaključek ohlajeni makovi zmesi dodamo še piškotne drobtine in sneg iz dveh jajčnih beljakov.
Ko je testo dovolj vzhajano, ga prevrnemo na pomokano površino in razvaljamo na debelino med 0,5 in 1 centimetrov. Testo razvaljamo tako, da bo stranica približno tako dolga, kot je dolg obod modela za potico. Testo namažemo z nadevom skoraj do roba, le na stranici, pri kateri bomo zaključili z zvijanjem, pustimo nekaj centimetrov brez nadeva.
Pri zvijanju testa si lahko pomagamo z uporabo prta ali krpe, poskušamo pa ga zviti čim bolj natančno in tesno. Zvito testo z nadevom postavimo v namaščen in rahlo pomokan model za peko. Če imate doma pletilko, jo očistite in v testo z vrha preluknjajte do dna modela za peko. Potico zopet pokrijemo in postavimo na toplo, da dodatno vzhaja. Za konec razžvrkljamo jajce in potico premažemo z njim, da se bo lepo lesketala, ko bo spečena.
Namig: Če ste testo razvaljali tako, da zvitek nastane predolg za obod modela, preprosto odrežite odvečni del in specite v drugem pekaču.
Zvito testo z nadevom lahko postavimo na toplo kar v pečico, ki je segreta na 50 stopinj. Po preteku pol ure, temperaturo v pečici povečamo na 180 stopinj in pečemo 25 minut. Nato potico prekrijemo s folijo, da se ne zažge in pečemo še dodatnih 35-40 minut. Preden vzamemo potico iz pečice, lahko za vsak slučaj s pletilko preverimo, ali je pečena. Če je pletilka suha in skoraj čista, je čas, da potico vzamemo iz pečice.
Pečeno potico pustimo nekaj časa v modelu, nato pa jo zvrnemo na desko ali krožnik. Ko je malce ohlajena, jo potresemo s sladkorjem v prahu. Čez 20 minut jo lahko narežemo in postrežemo. Pa dober tek!
Za pripravo testa potrebujemo:
500 g moke, 25 g kvasa, 0,5 žličke soli, limonina lupinica, 70 g masla, 70 g sladkorja, 1 jajce, 1 rumenjak, 2,5 dl mleka, 3 žlice ruma
Za pripravo nadeva potrebujemo:
500 g mletega Spovano maka, 5 dl mleka, 1 dl sladke smetane, 100 g masla, 3 žlice piškotnih drobtin, 1 vanilijev sladkor, 80 g sladkorja, ščepec nastrgane limonine lupinice, stepen beljak iz 2 jajc